Interview Sue Feldman: We zijn nog maar net begonnen met Big Data

26 June, 2013

sue_feldman_the_answer_machineInterview Sue Feldman – auteur ‘The Answer Machine’: We zijn nog maar net begonnen’

Mensen stellen vragen met verschillende bedoelingen. De een is tevreden met een hele lijst Koreaanse restaurants, de ander wil een eenduidig, precieus antwoord. De echte zoekmachine achterhaalt de bedoeling van een vraag, denkt mee met de vragensteller, anticipeert op vervolgvragen; is, kortom, een Antwoordapparaat, zoals de Amerikaanse deskundige Sue Feldman ze noemt. Daarmee kun je big data echt analyseren.
Een man, in beschonken toestand, kijkt nadrukkelijk naar de grond. Het is al laat en vrij donker buiten. Het is duidelijk dat hij iets zoekt. Maar met weinig succes. We besluiten hem te helpen. ‘Waar zoekt u naar?’ ‘Naar mijn huissleutel’. ‘Waar ongeveer bent u hem kwijt geraakt?’ De man wijst naar een plaats zo’n dertig meter verder. ‘Maar waarom gaat u dan hier zoeken?’ ‘Nou’, is het heldere antwoord, ‘Omdat hier een lantaarnpaal staat; en daar niet.’Het grapje is al heel oud, maar geeft precies weer hoe zoeken niet altijd tot vinden leidt. Voor een goede speurtocht moet je eerst weten wat je zoekt, waar je het eventueel kunt vinden en welke middelen je ter beschikking hebt. Als je op een website voor dameskleding gaat zoeken naar reisinformatie, dan komt je van een koude kermis thuis.Over zoektechnologieën en vindwens gaat het boek ‘The Answer Machine’ van Sue Feldman.

Treparel geeft betekenis

Ontsproten aan de TU Delft is het Nederlandse bedrijf Treparel gespecialiseerd in het toekennen van betekenis aan big data. Directeur Jeroen Kleinhoven vertelt dat de technologie van Treparel al in gebruik is bij Philips om patenten te doorzoeken om te voorkomen dat de onderneming iets gaat ontwikkelen, produceren en verkopen dat al ergens is gepatenteerd. “Het probleem van een patent is dat het bijzonder vaag is omschreven, om de werkingsbreedte van het patent zo groot mogelijk te maken. Wij hebben algoritmes ontwikkeld die wel betekenis kan geven aan enorme hoeveelheid vage informatie wereldwijd”, legt Kleinhoven uit.

Een technologie die ook goed is te gebruiken voor contactcenters. “In een CRM-systeem staat gewoonlijk gestructureerde data. Maar de belangrijkste informatie staat in het veld met antwoorden op de vraag of iemand nog iets anders te melden of vragen heeft. Dat is ongestructureerde data. Wij kunnen bijzonder snel achterhalen wat de onderliggende verbinding is tussen al die opmerkingen. Misschien blijkt dat veel mensen bellen voor een autoverzekering en tegelijk vragen naar een reisverzekering. Wie zijn dat, wanneer vragen ze dat, hoe oud zijn ze? Is er een relatie met onlangs afgesloten reisverzekeringen?”

“Of gebruik Treparel om de analyse van röntgenfoto’s te analyseren, zoals we hebben getest bij het academisch ziekenhuis Maastricht”, vertelt Kleinhoven, wie het overigens is opgevallen dat in Nederland nog maar weinig organisaties zijn die echt bezig zijn applicaties te ontwikkelen om big data te analyseren. “Want dat gaat verder dan BI; het gaat om de convergentie van gestructureerde en ongestructureerde data. Precies dat waar wij sterk in zijn.”

Lees het volledige interview verder op BI-Platform.nl >>

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*